Θεραπεία σχέσεων / Προβλήματα σχέσεων, γάμου / Υπογονιμότητα

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη επιθυμία είναι από το ξεκίνημά της φορέας κάποιου άγχους.

Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, δεν ζητά απλά την ικανοποίηση μιας ανάγκης, αλλά αναζητά μια σχέση βαθύτερη με τον άλλον ακόμα και παθολογική .

Στη σχέση θα συναντήσει και την επιθυμία του άλλου που θα πρέπει να τη κατανοήσει.

Πολλά προβλήματα μπορούν να παρουσιασθούν σε αυτή τη σχέση.

Ο άνθρωπος, αν δεν πετύχει μέσω του διαλόγου με τον άλλο να εκπληρώσει εν μέρει την επιθυμία του, αλλά και να παραιτηθεί από το απόλυτο της επιθυμίας του, τότε θα έχει πρόβλημα με τον άλλον.

Εκείνο που πρέπει να αλλάξουμε  είναι ο τρόπος της επιθυμίας μας.

Η σύγχρονη εποχή διέπεται από τον μύθο της αναζήτησης του καινούργιου και οδηγεί τον άνθρωπο από σχέση σε σχέση σαν μια αδιάκοπη κατανάλωση που οδηγεί πάντα στο ανικανοποίητο.

Στον γάμο συχνά παρατηρείται αυτό που έγραψε ο Α.Καμύ ” Παντρεύεσαι, ακόμα λιγάκι, δουλεύεις. Δουλεύεις τόσο ,που ξεχνάς να αγαπήσεις.”

Συχνά η ύπαρξη ενός παιδιού παίρνει ρόλο στην κρίση του ζευγαριού. Μπορεί να γίνει το όπλο μιας μητέρας απέναντι στον σύζυγό της ή και το αντίθετο.

  • Σε μια σχέση μπορεί ο ένας να φοβάται την εγκατάλειψη και ο άλλος να φοβάται την κυριαρχία από τον άλλον και έτσι να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος ανασφάλειας και για τους δύο.
  • Ο,Η μη τοξικός σύντροφος= είναι αυτός,ή που δεν απειλείται από εσένα .που εκφράζει ξεκάθαρα τις ανάγκες του,ης . Μπορεί να κάνει συμβιβασμούς. Διαχειρίζεται καλά τις συγκρούσεις. Πιστεύει ότι μπορεί να βελτιώσει τις σχέσεις .

“Στην αιχμή της νεότητάς του ,ο Στόουνερ …..πίστευε ότι ο έρωτας είναι μια απόλυτη κατάσταση της ύπαρξης …..Ωριμάζοντας  είχε καταλήξει ότι είναι ο παράδεισος μιας απατηλής θρησκείας …..Τώρα στη μέση ηλικία, μάθαινε πιά ότι δεν ήταν ούτε θεία χάρη ούτε ψευδαίσθηση. Τώρα τον έβλεπε σαν ένα γίγνεσθαι, μιά κατάσταση που πλάθεται και μεταπλάθεται λεπτό το λεπτό…” Ο Στόουνερ,J.Williams, εκδ.Gutenberg,

H Υπογονιμότητα

  • είναι μια συχνή πλέον κατάσταση που απασχολεί τα ζευγάρια και τους προκαλεί ποικιλία συναισθημάτων όπως άγχος, κατάθλιψη ,εκνευρισμό και επιθετικότητα.
  • Μελέτες έχουν συνδέσει την Υπογονιμότητα  με υψηλά επίπεδα stess ικανά να προκαλέσουν αύξηση των παραγόντων φλεγμονής και να επηρρεάσουν την κορτιζόλη ,με  πιθανές επιπτώσεις στη γονιμότητα.
  • Ένα ζευγάρι με  επιμένουσα Υπογονιμότητα, χρειάζεται υποστήριξη αλλά και ειδικές συμβουλές μπροστά στις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει, όπως είναι, η τεχνητή γονιμοποίηση, η ανάδοχος μήτρα, η υιοθεσία  ή η αποδοχή της μη απόκτησης τέκνων.
  • Έχουν μελετηθεί μέθοδοι χαλάρωσης  στη διορθώσιμη Υπογονιμότητα,  με θετικά αποτελέσματα ,όπως  η ψυχοθεραπεία, η yoga ,το biofeedback ,κ.α
  • Οποιαδήποτε τεχνική επιλέξει το ζευγάρι ,η περίοδος  αυτή ενδέχεται να δοκιμάσει τη συνοχή του ζεύγους.

Για την αντιφατικότητα και το περίπλοκο των σχέσεων έχουν γραφεί  τραγούδια, ποιήματα  αλλά και πολλές διφορούμενες ατάκες όπως:    “τι κρίμα που οι αιώνιοι έρωτες είναι τόσο σύντομοι”, ΄’Εκαναν πετυχημένο γάμο. Εκείνος παντρεύτηκε άλλην και αυτή άλλον”,                                                “Για να μην ξεχάσει την πρώτη του αγάπη την παντρεύτηκε”,                                                         “Σύμφωνα με τις στατιστικές ο έρωτας προκαλεί περισσότερα διαζύγια από γάμους” (Αφορισμοί.Ζ.Πετάν)

Τα αδιέξοδα σε μια σχέση ή σε έναν γάμο μπορεί να βοηθηθούν από την ψυχοθεραπευτική συμβουλευτική, αλλά και με τη:

Θεραπεία ζεύγους:

  • Είναι μια συγκροτημένη θεραπεία που απαιτεί τη συμμετοχή και των δύο.
  • Ο στόχος είναι μεθοδικά να μπορέσει ο καθένας χωριστά να ακούσει και να κατανοήσει την πλευρά του άλλου.
  • Γίνεται ανάλυση του πιθανού φόβου της αφοσίωσης που μπορεί να βιώνεται σαν απώλεια του εαυτού του.
  • Θα αγωνισθούν ενάντια στην τάση τους για παρεμβατισμό και αυταρχικές λύσεις των προβλημάτων που πηγάζουν μέσα από τον εσωτερικό τους κόσμο.
  • Μία αντιπαράθεση με την persona που ο καθένας μας κουβαλά στη ζωή του.
  • Ο θεραπευτής σε καμία περίπτωση δεν  είναι ένας θαυματοποιός που ξέρει τα κόλπα για την ευτυχία.

Ατομική ψυχοθεραπεία:

Αφορά την ανάλυση και θεραπεία των λαθεμένων στάσεων και επιλογών π.χ. την επιλογή ερωτικού συντρόφου, τη ζηλοτυπία, τις δυσκολίες στην έκφραση των συναισθημάτων, την επανάληψη λαθεμένων συμπεριφορών, τις εξαρτήσεις από τους άλλους, τις καταπιεσμένες επιθυμίες κ.α.

Θα χρειασθούν πολλές διορθωτικές εμπειρίες σε ένα ζευγάρι που έχει πληγωθεί από έστω και μία αρνητική πράξη.

Συχνά περιλαμβάνονται και σεξουαλικές δυσλειτουργίες και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί (ίδε ανάλογο κεφάλαιο)