Θεραπεία σχέσεων / Προβλήματα σχέσεων, γάμου / Υπογονιμότητα

Ας μην ξεχνάμε ότι η ανθρώπινη επιθυμία είναι από το ξεκίνημά της φορέας κάποιου άγχους.

Η ανθρώπινη ψυχοσύνθεση, δεν ζητά απλά την ικανοποίηση μιας ανάγκης, αλλά αναζητά μια σχέση βαθύτερη με τον άλλον ακόμα και παθολογικής .

Στη σχέση θα συναντήσει και την επιθυμία του άλλου που θα πρέπει να τη κατανοήσει.

Πολλά προβλήματα μπορούν να παρουσιασθούν σε αυτή τη σχέση.

Ο άνθρωπος, αν δεν πετύχει μέσω του διαλόγου με τον άλλο να εκπληρώσει εν μέρει την επιθυμία του, αλλά και να παραιτηθεί από το απόλυτο της επιθυμίας του, τότε θα έχει πρόβλημα με τον άλλον.

Στον γάμο συχνά παρατηρείται αυτό που έγραψε ο Α.Καμύ ” Παντρεύεσαι, ακόμα λιγάκι, δουλεύεις. Δουλεύεις τόσο ,που ξεχνάς να αγαπήσεις.”

Συχνά η ύπαρξη ενός παιδιού παίρνει ρόλο στην κρίση του ζευγαριού. Μπορεί να γίνει το όπλο μιας μητέρας απέναντι στον σύζυγό της ή και το αντίθετο.

“Στην αιχμή της νεότητάς του ,ο Στόουνερ …..πίστευε ότι ο έρωτας είναι μια απόλυτη κατάσταση της ύπαρξης …..Ωριμάζοντας  είχε καταλήξει ότι είναι ο παράδεισος μιας απατηλής θρησκείας …..Τώρα στη μέση ηλικία, μάθαινε πιά ότι δεν ήταν ούτε θεία χάρη ούτε ψευδαίσθηση. Τώρα τον έβλεπε σαν ένα γίγνεσθαι, μιά κατάσταση που πλάθεται και μεταπλάθεται λεπτό το λεπτό…” Ο Στόουνερ,J.Williams, εκδ.Gutenberg,

H Υπογονιμότητα είναι μια συχνή πλέον κατάσταση που απασχολεί τα ζευγάρια και τους προκαλεί ποικιλία συναισθημάτων όπως άγχος, κατάθλιψη ,εκνευρισμό και επιθετικότητα. Ένα ζευγάρι χρειάζεται υποστήριξη αλλά και ειδικές συμβουλές μπροστά στις αποφάσεις που ενδέχεται να λάβει,όπως είναι, η τεχνητή γονιμοποίηση,η ανάδοχος μήτρα,η υιοθεσία  ή η αποδοχή της μη απόκτησης τέκνων.  Οτιδήποτε επιλέξει θα είναι μία δοκιμασία στη συνοχή του ζεύγους.

Για την αντιφατικότητα και το περίπλοκο των σχέσεων έχουν γραφεί  τραγούδια,ποιήματα  αλλά και πολλές διφορούμενες ατάκες όπως:    “τι κρίμα που οι αιώνιοι έρωτες είναι τόσο σύντομοι”, ΄’Εκαναν πετυχημένο γάμο.Εκείνος παντρεύτηκε άλλην και αυτή άλλον”,                                                “Για να μην ξεχάσει την πρώτη του αγάπη την παντρεύτηκε”,                                                         “Σύμφωνα με τις στατιστικές ο έρωτας προκαλεί περισσότερα διαζύγια από γάμους” (Αφορισμοί.Ζ.Πετάν)

Τα αδιέξοδα σε μια σχέση ή σε έναν γάμο μπορεί να βοηθηθούν από την ψυχοθεραπευτική συμβουλευτική, αλλά και με τη:

Θεραπεία ζεύγους:

  • Είναι μια συγκροτημένη θεραπεία που απαιτεί τη συμμετοχή και των δύο.
  • Ο στόχος είναι μεθοδικά να μπορέσει ο καθένας χωριστά να ακούσει και να κατανοήσει την πλευρά του άλλου.
  • Γίνεται ανάλυση του πιθανού φόβου της αφοσίωσης που μπορεί να βιώνεται σαν απώλεια του εαυτού του.
  • Θα αγωνισθούν ενάντια στην τάση τους για παρεμβατισμό και αυταρχικές λύσεις των προβλημάτων που πηγάζουν μέσα από τον εσωτερικό τους κόσμο.
  • Μία αντιπαράθεση με την persona που ο καθένας μας κουβαλά στη ζωή του.
  • Ο θεραπευτής σε καμία περίπτωση δεν  είναι ένας θαυματοποιός που ξέρει τα κόλπα για την ευτυχία.

Ατομική ψυχοθεραπεία:

Αφορά την ανάλυση και θεραπεία των λαθεμένων στάσεων και επιλογών π.χ. την επιλογή ερωτικού συντρόφου, τη ζηλοτυπία, τις δυσκολίες στην έκφραση των συναισθημάτων, την επανάληψη λαθεμένων συμπεριφορών, τις εξαρτήσεις από τους άλλους, τις καταπιεσμένες επιθυμίες κ.α.

Θα χρειασθούν πολλές διορθωτικές εμπειρίες σε ένα ζευγάρι που έχει πληγωθεί από έστω και μία αρνητική πράξη.

Συχνά περιλαμβάνονται και σεξουαλικές δυσλειτουργίες και απαιτούνται ειδικοί χειρισμοί (ίδε ανάλογο κεφάλαιο)