Η κοινωνική φοβία:
Εδώ το άτομο έρχεται σε αμηχανία και βιώνει έντονο άγχος όταν πρόκειται να ενεργήσει δημόσια, π.χ. να ομιλήσει δημόσια, ή εάν πρέπει να ουρήσει σε δημόσια ουρητήρια. Μπορεί να νιώσει άβολα έως και να μην μπορεί καθόλου όταν τρώει μπροστά σε πολύ κόσμο. Η δημόσια εξέταση στα προφορικά στην εκπαίδευση και ο φόβος που προκαλείται, το κάνει να χάνει εξεταστικές περιόδους. Το ίδιο συμβαίνει όταν χρειάζεται να δώσει προφορικές συνεντεύξεις για ανεύρεση εργασίας κ.λ.π. Μέσα του υποβόσκει έντονα η ντροπή και φοβία ταπείνωσης.
Η κοινωνική φοβία συνήθως ξεκινά στην εφηβεία με αποφυγή στην αρχή μικρών κοινωνικών ομάδων και εξελίσσεται με σταδιακή απομάκρυνση και από άλλες κοινωνικές επαφές.
Συχνά συμπτώματα είναι ο φόβος κριτικής που φοβάται το άτομο ότι μπορεί να δεχθεί από τους άλλους, αλλά και η έλλειψη αυτοεκτίμησης.
Η κοινωνική φοβία μπορεί να συνυπάρχει με κατάθλιψη, διαταραχή πανικού και άλλες φοβίες. Έτσι μπορεί να εμφανίζονται συμπτώματα δυσφορίας, πίεσης, πλακώματος, θλίψης, αγωνίας, πανικού, νοσοφοβίας κ.α.
Θεραπεία κοινωνικής φοβίας
Η ατομική ή η ομαδική ψυχοθεραπεία είναι οι ενδεικνυόμενες θεραπείες. Η ψυχοθεραπεία πάντα εξατομικεύεται και μέσα από τη συνεργασία αυτή στόχος είναι να διακοπεί ο φαύλος κύκλος της επανάληψης του προβλήματος. (Περισσότερα στο κεφάλαιο της ψυχοθεραπείας)
Ενδέχεται να χρειασθεί και φαρμακευτική αγωγή ιδιαίτερα αν συνυπάρχει κατάθλιψη, κρίσεις πανικού κ.α.