Δώστε απαντήσεις στα δικά σας ερωτήματα…..
Υποφέρουν πολλοί άνθρωποι από ψυχολογικά προβλήματα;
Σε κάθε δεδομένη στιγμή περίπου 10 τοις εκατό του γενικού πληθυσμού υποφέρει από κατάθλιψη, ενώ περισσότερο από 10 τοις εκατό υποφέρει από κάποια διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος. Ταυτόχρονα πολλοί άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μία ποικιλία προσωπικών δυσκολιών και ψυχολογικών προβλημάτων, τα οποία σχετίζονται με τις σχέσεις τους με τους άλλους, τη διατροφή τους, τη σεξουαλική τους ζωή, τις σωματικές επιπτώσεις του στρες ή ακόμη και με τη συνολική λειτουργία του εαυτού τους. Η συχνότητα και η έκταση των δυσκολιών αυτών καθιστά επιτακτική την ανάγκη για παρεμβάσεις αποδεδειγμένης αποτελεσματικότητας.
Οι σχιζοφρενείς είναι επικίνδυνοι;
Στατιστικά δεν φαίνεται να υπερέχουν στην εγκληματικότητα από τον μέσο όρο του πληθυσμού, αλλά τουναντίον η χρόνια μορφή της νόσου διακρίνεται από την απάθεια. Εκείνο που σοκάρει συχνά δεν είναι τόσο η συχνότητα, όσο οι φόνοι υπό την επήρεια παραληρήματος.
Γιατί να μη παλέψουμε μόνοι μας το άγχος και τη κατάθλιψη;
Γιατί συνήθως δείχνει αποφυγή του προβλήματος και οδηγεί σε αρνητική πρόγνωση.
Τα ψυχοφάρμακα σε κάνουν ρομπότ;
Είναι μια παλιά προκατάληψη. Τα σύγχρονα ψυχοφάρμακα της τελευταίας εικοσαετίας θεωρούνται τα πλέον ασφαλή και εξελιγμένα της ιατρικής.
Μπορώ να λύσω τα ψυχολογικά μου προβλήματα σε νευρολόγο ή σε ιατρό άλλης ειδικότητας;
Όχι γιατί δεν είναι ειδικός στα θέματα αυτά και θα οδηγήσει μετά βεβαιότητας σε υποτροπές και επιπλοκές.
Γιατί να τρέχω σε ψυχίατρο και να μη πάρω μόνος φάρμακο;
Η αυτοθεραπεία συνιστά αδυναμία να εκφράσει κάποιος το πρόβλημά του και συνιστά καταστροφική επιλογή μιας και στατιστικά έχει βρεθεί ότι οδηγεί σε διαιώνιση του προβλήματος.
Ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Γιατί να κάνω ψυχοθεραπεία;
Η ψυχοθεραπεία διερευνά και θεραπεύει παθήσεις, προκαταλήψεις, συμπλέγματα, εσφαλμένες πεποιθήσεις, δύσκαμπτες συμπεριφορές και άλυτες ψυχικές συγκρούσεις. Η θεραπεία αλλάζει τη στάση ζωής, διαμορφώνει νέο χώρο ψυχικής δράσης σεβόμενη την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Η ικανότητα του ατόμου στο να διαχειρίζεται τα προβλήματα μπορεί θετικά να αλλάξει. Άλλωστε και σε βιολογικό επίπεδο έχει βάσιμα υποστηριχθεί ότι η ψυχοθεραπεία μεταβάλλει θετικά τη γονιδιακή έκφραση μέσω ενδυνάμωσης της νευρωνικής σύναψης.
Δεν έχω χρήματα για πολυτέλειες. Γιατί να επισκεφθώ ψυχίατρο;
Τα ψυχολογικά ζητήματα είναι σημαντικά για τη ζωή. Είναι ρυθμιστές της χαράς, της επαγγελματικής και οικογενειακής ευχαρίστησης και δεν είναι πολυτέλεια. Τα άλυτα ψυχικά προβλήματα σχετίζονται με αυξημένη νόσηση από άλλα σωματικά νοσήματα. Τα άλυτα ψυχικά προβλήματα οδηγούν σε σημαντικές ψυχιατρικές παθήσεις.
Αν πάω σε ψυχίατρο θα με γεμίσει φάρμακα;
Μύθος. Λόγω της καλής γνώσης που διαθέτει ένας ψυχίατρος ενδέχεται να θεραπεύσει πολλές ψυχικές διαταραχές χωρίς φάρμακα ή με σαφή και περιορισμένη χρήση τους.
Έχω κάτι ελαφρύ, γιατί να μη πάω σε ψυχολόγο;
Ο ψυχίατρος, επειδή είναι ιατρός, έχει μια πλήρη ενασχόληση με το σύμπτωμα τόσο από ιατρικής όσο και από ψυχολογικής πλευράς και μπορεί να κρίνει κατά πόσον ένα σωματικό ενόχλημα σχετίζεται με ιατρικό νόσημα και τι ψυχικό νόημα εκπροσωπεί. Ένας ψυχολόγος για να ασχοληθεί με ψυχολογικά προβλήματα και ψυχικές διαταραχές χρειάζεται μετά το τέλος των σπουδών του,να έχει εξειδικευτεί σωστά ως κλινικός ψυχολόγος και να αντλήσει πρακτική από την ιατρική παράδοση και ψυχιατρική κλινική. Τότε και μόνο αποτελεί μια αξιόπιστη θεραπευτική επιλογή
Μπορώ να έρχομαι όποτε θέλω;
Αυτό απορρυθμίζει στην ψυχοθεραπεία τη διαμόρφωση ενός σταθερού υποστηρικτικού πλαισίου, πράγμα απαραίτητο για την ψυχοθεραπεία και βασιλεύει η αδυναμία της δέσμευσης. Δεν γίνεται ψυχική εξέλιξη χωρίς περιορισμούς. Με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι δίνουν δομή και περιεχόμενο στη ζωή τους.Μπορεί όμως να συμβεί όταν έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος θεραπείας. Άλλωστε η θεραπεία στα ψυχικά είναι μία σχέση μακροπρόθεσμη και όχι ευκαιριακή.
Η κατάθλιψη χρειάζεται πάντα φαρμακευτική αγωγή;
Οι ήπιες μορφές όχι απαραίτητα. Γενικά η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται τόσο στην ήπια όσο και στην Μείζονα Κατάθλιψη. Αξίζει όμως να συζητηθεί με τον θεράποντα η φαρμακευτική ενίσχυση, η οποία θα επιταχύνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα και θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα.