Νέα

 • Μία στις τέσσερις εγκύους έχει ψυχιατρικά προβλήματα, σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία (2018). Η κατάθλιψη 11% και η αγχώδης συνδρομή 15% των εγκύων στη μελέτη.
 • Ερευνητές έχουν μελετήσει τις δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού ως παράγοντα για σχιζοφρένεια σε κάποιους ασθενείς. Δηλαδή η φλεγμονή που δημιουργείται γίνεται συνυπεύθυνη για τη νόσο. Έτσι δοκιμάζονται φάρμακα αντισωμάτων.
 • Η χρόνια λήψη κλοζαπίνης ενέχεται με αύξηση της πρωτεΐνης HDAC2 η οποία παρεμποδίζει το γλουταμινικό οξύ το οποίο σχετίζεται με γνωσιακούς  εγκεφαλικούς νευρώνες. Έτσι μελετάται τρόπος αναστολής αυτής της πρωτεΐνης.
 • Άτομα με κληρονομική σχιζοφρένεια έχουν πιθανόν μία πρωτεΐνη DISC1 με χαμηλά επίπεδα λειτουργίας σε σχέση με άλλους. Μελέτες γίνονται για την παρεμπόδιση καταστροφής αυτής της πρωτεΐνης.
 • FoMO (Fear Of Missing Out) = φόβος μην χάσεις το τι συμβαίνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και  χαρακτηρίζεται από «την επιθυμία του ατόμου να παραμένει συνεχώς συνδεδεμένο με το τι κάνουν οι άλλοι.
 • Ο θάνατος του συζύγου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές, που μελέτησαν τον τρόπο που το οξύ στρες μπορεί να διαταράξει τον καρδιακό παλμό, μέσω παραγωγής  ουσιών φλεγμονής.
 • Ομάδα Αμερικανών ερευνητών εντόπισε νέο γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω νόσου των μικρών αγγείων, καθώς και ότι συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας και κατάθλιψης (Lancet).
 • Ερευνητές εντόπισαν την περιοχή που ξεκινά η νόσος  Alzheimer και είναι το νοραδρενεργικό σύστημα του υπομέλανα τόπου. Η πνευματική διέγερση μέσω σταυρολέξων, η επίλυση προβλήματος απελευθερώνουν νορεπινεφρίνη και δημιουργούν ενδεχομένως νοητικά αποθέματα.
 • Η νόσος του Alzheimer εξαπλώνεται από κύτταρο σε κύτταρο του εγκεφάλου, σαν μόλυνση από ιό, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες, που επιβεβαίωσαν ότι η εξάπλωση οφείλεται στη πρωτεΐνη  Ταυ. Έτσι τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να παρεμποδιστεί η μετάδοση αυτής της εξέλιξης.
 • Γονίδιο ασπίδα ίσως προφυλάσσει από τη νόσο Alzheimer, μειώνοντας κατά 50% την ποσότητα του βήτα αμυλοειδούς.
 • Μελέτες συνδέουν  τη μείωση ομοκυστείνης με τη χρήση του συμπλέγματος βιταμινών Β. Η ομοκυστεϊνη σχετίζεται με την εμφάνιση και πορεία της ν. Alzheimer. Ωστόσο οι μελέτες δεν απέδειξαν ότι μπορούν να βάλουν φρένο στην εμφάνιση της νόσου παρά στο να επιβραδύνουν την εξέλιξή της (proceedings of the national academy of sciences).
 • Μέσα σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη εξέταση αίματος από το John Hopkins Hospital, που θα προβλέπει κατά 85% τη πιθανότητα επιλόχειας κατάθλιψης (μία στις πέντε εγκύους).
 • Εξέταση αίματος που μπορεί να εντοπίζει με ακρίβεια την παρουσία της νόσου του Alzheimer πριν την έναρξη συμπτωμάτων, μπορεί ενδεχομένως να είναι σύντομα διαθέσιμη. Η εργασία του Robert Nagele εστιάζει στη χρησιμοποίηση αυτοαντισωμάτων ως βιοδεικτών στο αίμα για τον ακριβή εντοπισμό της παρουσίας νόσων και να δείξει το στάδιο στο οποίο έχει εξελιχθεί μια πάθηση. Ο Nagele δήλωσε ότι άνθρωποι που φαίνεται πως έχουν προκλινική νόσο μπορούν να λάβουν μέτρα για να βελτιώσουν την αγγειακή τους υγεία, όπως να παρακολουθούν τη διατροφή τους, να ασκούνται και να ρυθμίζουν θέματα βάρους και αρτηριακής πίεσης – ώστε να βοηθηθούν να αποφύγουν ή να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.
 • Γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν κίνδυνο άνοιας, αναφέρει νέα έρευνα. Αναλύοντας στοιχεία 2,5 εκατομμυρίων συμμετεχόντων σε 14 έρευνες, διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 μπορεί ενδεχομένως να έχουν σχεδόν 20% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας σε σχέση με άντρες που έχουν διαβήτη.